Παρουσία των Εφόρων του Κολλεγίου Ανατόλια και επισήμων πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022, τα επίσημα εγκαίνια του πρότυπου εκπαιδευτικού κτιρίου Anna Papageorgiou STEM Center. H τελετή διοργανώθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Συμβουλίου των Εφόρων του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού.
To κτίριο υλοποιήθηκε χάρη στη γενναιόδωρη συμβολή του αμερικανικού κυβερνητικού οργανισμού USAID/ASHA (United States Agency for International Development / American Schools and Hospitals Abroad) και του Ιδρύματος Παπαγεωργίου ως major benefactors, τον Μάρκο και την Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου ως distinguished donors, και των Εφόρων του Κολλεγίου Ανατόλια, εταιριών, αποφοίτων και γονέων, ιδιωτών και οργανισμών ως major donors.
Το Anna Papageorgiou STEM Center στεγάζει τα εργαστηριακά μαθήματα Χημείας, Φυσικής και Βιολογίας για τους μαθητές του Κολλεγίου Ανατόλια (Anatolia High School) καθώς και προγράμματα του Κέντρου για Χαρισματικά-Ταλαντούχα Παιδιά / Center for Talented Youth (CTY) Greece. Παράλληλα, είναι το επίκεντρο των εκπαιδευτικών δράσεων που οργανώνει το Κέντρο Εκπαίδευσης STE(A)M (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) του Κολλεγίου Ανατόλια τόσο για μαθητές του Κολλεγίου Ανατόλια όσο και για την ευρύτερη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα.
O αρχιτεκτονικός σχεδιασμός έγινε από το γραφείο schema 4 architects (Νέλλη Αρβανιτοπούλου και Γιώργο Χορόζογλου) και η κατασκευή από την ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ με τη συνδρομή του τεχνικού προσωπικού του Κολλεγίου Ανατόλια. O Έφορος και επικεφαλής του Facilities Committee του Κολλεγίου Ανατόλια Στάθης Γεωργιάδης αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Anna Papageorgiou STEM Center που καταδεικνύει την επίδραση της αρχιτεκτονικής στην κατανάλωση της ενέργειας και αποτελεί πρότυπο τεχνολογικής καινοτομίας και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας. Το κτίριο, συνολικού εμβαδού 950 τ.μ.., είναι βιοκλιματικά σχεδιασμένο, με μηδενικές εκπομπές ρύπων, και κάνει χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μέρος της ρευματοδότησής του καλύπτεται από τη χρήση φωτοβολταϊκών στοιχείων, ενώ για τη θέρμανση και ψύξη των χώρων του αξιοποιείται η γεωθερμία καθώς και η πρωτοποριακή μέθοδος της ηλιακής ψύξης. Τόσο οι καθηγητές, όσο και οι μαθητές του έχουν πρόσβαση στα συστήματα του κτιρίου, βλέποντας στην πράξη τις πιο σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές στον τομέα της ενέργειας