Γιώργος Σταθόπουλος 101

Το  Δ.Σ. του «ΣΑΚΑ εν Αθήναις» διοργάνωσε Ξενάγηση για τα ενδιαφερόμενα Μέλη του από τον Ιστορικό Τέχνης Γιώργο Μυλωνά στην Αναδρομική Έκθεση του Γιώργου Σταθόπουλου  με τίτλο «101 1970 – 2022», την Κυριακή 29/1 /2023. Η έκθεση παρουσιάστηκε στο Christmas Theater σε επιμέλεια Ορέστη Σταθόπουλου – Γιώργου Σταθόπουλου.

Την έκθεση, μια συλλογή από 101 πρωτότυπα έργα που φιλοτεχνήθηκαν τα τελευταία 50 χρόνια,  επιμελήθηκε ο ίδιος ο ζωγράφος, επιτρέποντας στον επισκέπτη να βιώσει τη διαδρομή του καλλιτέχνη μέσα από τα μοτίβα, τις μορφές και το χρώμα που καθιέρωσαν την εικαστική ταυτότητα του Γιώργου Σταθόπουλου. Από τους αφηρημένους ορίζοντες πολυκατοικιών και κτηρίων του ’70 και  στην Νέα Υόρκη του ’80, στις κλειστές κατακόρυφες πόλεις της “Καραντίνας” του 2020.

Ο Γιώργος Μυλωνάς έγραψε για τις πόλεις του Σταθόπουλου τα εξής: «Το προσφιλές στον ζωγράφο σκηνικό της πόλης εμφανίζεται αρκετά πίσω στη διαδρομή του. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 σχημάτιζε σπίτια ως μορφές, λες και προσπαθούσε να ανασύρει από τα ριζώματα της πόλης την ανθρώπινη διάσταση∙ να δώσει πρόσωπο στο απρόσωπο αστικό τοπίο. Στην πόλη μοιάζει ν’ αποζητά ένα νήμα που ξετυλίγει την Ιστορία, αποκαλύπτει τη συνέχειά της. Ένα πολεμικό αεροσκάφος προβάλλει απειλητικό, προδίδοντας το γύρισμα της εποχής και τους κινδύνους που ελλοχεύει. Κι εκεί, όμως, ο έρωτας κυριαρχεί, όχι με διάθεση ηδονοβλεπτική αλλά συν-κρατεί. Το ζευγάρι πρωταγωνιστεί στο κέντρο κι αποκτά διάσταση ως το «θέμα» της πόλης, ως μια ουσία συγκολλητική που αρμοδένει τα κτίσματα. Ο έρωτας είναι το νήμα στον χρόνο που υπερβαίνει την καθημερινότητα κι ανυψώνει την πόλη πέρα από τον αισθητό κόσμο, σε μια ου-τοπία.»

Φιγούρες αφαιρετικές, που το χρώμα έρχεται να δώσει την ματιά του Σταθόπουλου, την αισιοδοξία που χαρακτηρίζει την δουλειά και την σκέψη του. Τα θέματα ανθρώπινα, η μουσική, ο έρωτας, η δημιουργία, ο πόλεμος. Και σ’ αυτήν την έκθεση ο θεατής βλέπει την “Κοπέλα της Μαριούπολης”, ένα έργο που βγήκε μέσα από τις φλόγες του πολέμου στην Ουκρανία. Μαζί της οι κοπέλες, οι νέοι, τα πουλιά και τα όνειρα στους πίνακες του Σταθόπουλου δημιουργούν μια αρμονική, πολύχρωμη και φωτεινή παράσταση που παίζεται για πενήντα χρόνια μέσα από το ατελιέ της Γούβας.

Βιογραφικό
Ο Γιώργος Σταθόπουλος γεννήθηκε στις 16 Απριλίου το 1944 στην Καλλιθέα Αγρινίου. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις. Φιλοτέχνησε μεταξοτυπίες, εξώφυλλα δίσκων, καλλιτεχνικές αφίσες, εικονογράφησε βιβλία, σκηνικά θεάτρου, χρηστικά αντικείμενα. Επίσης  έχει χαράξει περισσότερα των 300 έργων σε χαλκό και λινόλαιο.

Κοινοποίηση: